Chiropractie

Chiropractie

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een geneeswijze waarbij gekeken wordt naar het lichaam als een geheel. Het focust op de samenhang van het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en het algehele welzijn. Chiropractie richt zich erop om alle delen van het lichaam optimaal te laten functioneren en met elkaar te interacteren. Het resultaat hiervan is onder andere een verbeterd functioneren van het lichaam en het voorkomen of verhelpen van klachten. De hoofdfocus van de chiropractor ligt hierbij op het optimaliseren van het bewegingsapparaat. Ook is er aandacht voor het zenuwstelsel omdat deze een grote rol speelt in het functioneren van het lichaam. Aangezien de nek en de rug de lichaamsgebieden zijn die een grote rol spelen in het functioneren van het lichaam zijn dit gebieden die in een behandeling vaak aan bod komen. 

Dit betekent niet dat je alleen met rug- of nekklachten bij de chiropractor terecht kunt. Juist niet. De zenuwen die door de wervelkolom en nek lopen sturen de spieren in de rest van het lichaam aan. Pijn en ongemak in bijvoorbeeld de heup, enkel of pols kan veroorzaakt worden door een blokkade in de wervelkolom. In dat geval geeft manipulatie van de blokkade in de wervelkolom verlichting van de klachten die ergens anders in het lichaam tot uiting komen. Soms is een klacht wel lokaal, bijvoorbeeld de pijn in de knie komt daadwerkelijk van een blokkade in de knie. Ook daarvoor is chiropractie een meer dan geschikte behandeling. 

Ook kun je bij de chiropractor terecht als je geen klachten ervaart. Vaak zijn er kleine verstoringen die (nog) niet tot klachten leiden maar er wel voor zorgen dat het lichaam niet optimaal functioneert. Een behandeling van de chiropractor is hierbij uitermate geschikt om het algehele welzijn en presteren te verbeteren en om klachten te voorkomen.

Verschillende behandelvormen

De chiropractor voert eerst een uitgebreid onderzoek uit om vast te stellen waar in het lichaam zich verstoringen bevinden. Aan de hand hiervan wordt het behandelplan vastgesteld. Dit behandelplan is altijd volledig afgestemd op het individu en bestaat meestal uit een combinatie van verschillende behandelvormen die elkaar versterken. Hierbij kunnen onder andere de volgende behandelvormen worden toegepast:

Hierbij worden de gewrichten gemanipuleerd om zo de beweeglijkheid en functionaliteit te herstellen of verbeteren. Dit staat ook wel bekend als het ‘kraken’. 

Dit is een mildere vorm van manipulatie waarbij door middel van bepaalde buig- en strekbewegingen het gewricht wordt geactiveerd en de mobiliteit wordt verbeterd. 

Bij deze behandeling wordt het zachte weefsel behandeld. De focus ligt hierbij op het mobiliseren en ontspannen van de spieren, pezen en banden.

Hierbij wordt met een hele dunne naald een triggerpoint in de spier gestimuleerd. Een triggerpoint staat ook wel bekend als een ‘knoop in de spier’. De stimulatie zorgt ervoor dat de spier eerst samentrekt en daarna ontspant. 

Dit zijn oefeningen die individueel worden afgestemd om specifieke mobiliteit, flexibiliteit en/of kracht te verbeteren. 

Hierbij wordt speciaal kinesio tape aangebracht op het lichaam om steun en stabiliteit te geven aan de gewrichten en spieren.

Hierbij kan advies gegeven worden over onder andere voeding, bewegen en slaap. Aanpassingen hierin kunnen bijdragen aan het beter functioneren en herstel van het lichaam.